Primer de tot, abans d’explicar-te què és la blockchain, per què n’hauríem de parlar en una web de viatges? Com bé saps, The ARCH té una aplicació de realitat augmentada amb la qual, a més a més de conèixer la història d’allà on vagis, pots aconseguir criptomonedes, la qual vindria a ser la seva gran funcionalitat. I gràcies a quina tecnologia poden funcionar les criptomonedes? Amb la blockchain, en català anomenada cadena de blocs.
Tal com indica el seu nom, aquesta tecnologia es basa en la construcció d’una cadena de blocs. És a dir, cada transacció representa un bloc que està connectat als seus blocs anterior i posterior, de manera que es crea tota una cadena formada per blocs, la informació dels quals no es podrà modificar fàcilment. En cas que aquesta informació, per exemple, canviés de propietari, s’afegiria un bloc a la cadena, però la informació original sempre serà immutable.
La tecnologia darrere de les criptomonedes
Ara que a grans trets comences a saber què és la blockchain, podem anar una mica més enllà i conèixer com funciona.
Com funciona la cadena de blocs?
Com s’ha mencionat anteriorment, la informació que hi ha en cada bloc és immutable, ningú pot entrar a modificar-la, i si algú la modifica, es podria saber fàcilment. I això com pot ser? Per simplificar-ho, el codi hash ens ajuda a veure si algú ha entrat a modificar un dels blocs. El hash és un codi alfanumèric vinculat a cada un dels blocs, el qual canvia sempre que es modifiqui la informació del bloc. A més a més, un bloc té un hash referent al bloc que el precedeix, de manera que sempre que hi hagi una modificació, es podria veure ràpidament.
A més a més del hash, també hem de tenir en compte el concepte de la descentralització. La gran majoria de cadenes de blocs estan descentralitzades, de manera que la seva informació no depèn d’un element central (com per exemple un gran servidor on hi ha emmagatzemada una important quantitat d’informació), dificultant l’accés a possibles hackejos.
Que la blockchain sigui descentralitzada també afegeix un element de confiança en la tecnologia. Tal com s’acaba de dir, quan la teva informació es guarda a la cadena, no has de confiar en una autoritat central, sinó que és un sistema en el qual diversos usuaris són els validadors de la informació. D’aquesta manera, els diversos usuaris validen els blocs des de la seva pròpia còpia de la blockchain, i si alguna de la còpia deixés de funcionar per la raó que sigui, no t’has de preocupar perquè no és l’únic lloc on la teva informació està emmagatzemada.
Per què el seu ús?
Tal com s’ha vist fins ara, hauràs vist que l’ús de la blockchain pot tenir diversos punts a favor. A continuació t’explicarem els punts que considerem més importants d’aquesta tecnologia: la transparència, la privacitat i la seguretat.
Transparència
Què vol dir que hi ha transparència a la blockchain? Significa que pots consultar totes les transaccions fetes en una blockchain en un explorador. Cada cop que la cadena s’actualitza, van apareixent les transaccions, i tu, com a usuari, pots veure la seva informació, sigui una venda d’NFT, criptomonedes, o el que sigui que s’intercanvien dos individus. Ara bé, l’únic que sortirà d’aquestes persones serà només la identificació de la seva wallet (una combinació aleatòria de números i lletres majúscules i minúscules), de manera que un tercer no podrà saber els noms de les persones físiques, cosa que ens porta a parlar del següent punt.
Privacitat
La privacitat és un dels elements fonamentals de la blockchain i tot el que l’acompanyen. A la tecnologia blockchain no és necessària la confirmació de la teva identitat. Tu com a persona tens la possibilitat de fer les transaccions de forma anònima. L’exemple més clàssic seria a l’hora d’obrir-se una wallet (cartera virtual), la qual s’utilitza principalment per emmagatzemar-hi criptomonedes i NFTs. Quan tu crees una nova wallet, tan sols et demanen la creació d’una única contrasenya per a l’accés a la cartera. No se’t demana cap correu, nom, adreça, etc. Però s’ha de tenir en compte que això té les seves coses bones, de les quals farem un petit repàs més endavant, però també de dolentes, que pot anar des d’activitat il·legal fins a la pèrdua d’accés a la wallet, la qual cosa comportarà a la pèrdua de tot el valor que hi hagués.
Seguretat
Com ja hem deixat prou clar al principi d’aquest blog, blockchain també significa seguretat. Perquè una persona o diverses pugui hackejar una cadena de blocs requeriria una gran quantitat de recursos econòmics i de temps. S’ha de tenir en compte que almenys un 51% dels validadors de les transaccions haurien de posar-se d’acord per validar tots un canvi fet per algú extern.
La blockchain i el nostre futur
No s’ha d’anar gaire lluny per veure quins usos té la blockchain en l’actualitat i els que tindrà en el futur. Actualment, milions de persones utilitzen wallets per comprar, vendre i intercanviar-se criptomonedes i NFTs. Però no tot queda (ni s’ha de quedar) en el món de les criptomonedes. Ja són moltes les empreses que es beneficien de la cadena de blocs en cadenes de subministrament, de manera que tots els moviments quedin registrats i es puguin detectar possibles errors.
També s’ha de destacar que gràcies a la seva privacitat, molta gent que no tindria accés a l’economia digital, ara té l’oportunitat de fer-ho, superant així l’exclusió digital que molts països encara pateixen. Això és possible gràcies a les empreses i institucions que defensen l’anomenada “Blockchain for good” (Blockchain pel bé), essent Cardano un dels seus principals protagonistes amb la inversió que estan fent a països africans per ajudar als seus habitants a tenir una identitat i economia digital.
Per tant, i ja per acabar, la blockchain ens pot portar grans oportunitats per facilitar processos i obrir-nos portes a camins que feia pocs anys veiem inviables. Ara és el torn de la societat per triar què es fa amb aquesta tecnologia.